Site Overlay
Abrikozen drogen

Abrikozen drogen

Abrikozen drogen is één van de methoden die je kunt gebruiken als je dit fruit langer wilt bewaren.

Dit soort fruit is niet echt bekend voor het drogen in Nederland, maar in het buitenland wordt deze bewaarmethode veel vaker gebruikt, en het is een echt lekkere snack.

Je kunt het gedroogde fruit bijvoorbeeld in combinatie met vla of yoghurt eten, heerlijk voor bij het ontbijt.

Waarop je wel altijd moet letten, is dat je alleen rijpe abrikozen gebruikt. Als de abrikozen niet rijp zijn dan proef je dat als je ze gedroogd hebt. Ze worden dan een beetje wrang.

Abrikozen drogen in de voedseldroger


Je kunt abrikozen in de voedseldroger drogen, hiervoor heb je natuurlijk dan wel een voedseldroger nodig, maar die kun je al voor minder dan 100 euro kopen.

In de voedseldroger duurt het drogen van dit soort fruit ongeveer 8 tot 15 uur.

Hiervoor moet je de abrikozen wel in iets dikkere plakken snijden, hoewel je ze ook in één stuk kunt drogen, waarbij je in dat geval wel de pit moet verwijderen.

Ingrediënten

1 Kilogram abrikozen, hier maakt het niet uit welke soort
1 Citroen

Bereiding

  1. Was de abrikozen onder koud water. Deze kun je nu het beste 3 tot 5 minuten in water laten weken.
  2. Schil het fruit met een dunschiller of een mesje.
  3. Haal je de pit uit de abrikozen.
  4. Snij de abrikozen in plakjes of wat dikkere schijfjes.
  5. Pers de citroen uit en sprenkel het sap over de abrikozen.
  6. Het citroensap zorgt er voor dat het fruit niet bruin verkleurt.
  7. Leg bakpapier op het rooster van de voedseldroger, verdeel de abrikozen hierop.
  8. Stel de voedseldroger in op 55 graden, het drogen van de abrikozen kan nu 8 tot 15 uur duren. Om de 2 uur draai je de abrikozen om.

Abrikozen voldoende gedroogd?

Om te zien of de abrikozen gedroogd zijn, kun je het beste een paar uit de voedseldroger of oven, de methode voor drogen in de oven hieronder, halen.

Leg deze in je hand, maak een vuist. Als de abrikozen blijven plakken dan zijn ze nog niet goed gedroogd. Als de abrikozen niet neer aan elkaar blijven plakken, dan zijn ze goed gedroogd.

Gedroogde abrikozen bewaren

Het gedroogde fruit kun je het beste droog en donker bewaren. Bewaar je het bij licht of zonlicht, kan het gedroogde fruit verkleuren.

Vocht zorgt ervoor dat het kan gaan schimmelen.

Abrikozen Drogen in de oven

De abrikozen kunnen ook in de oven gedroogd worden, hiervoor heb je niet meer nodig dan voor het drogen in een voedseldroger.

Ingrediënten

1 Kilogram abrikozen, hier maakt het niet uit welk soort
1 Citroen

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 60 graden.
  2. Was de abrikozen goed af, schil ze, en haal de pit uit de abrikozen.
  3. Snij ook hier het fruit in plakken of dikkere plakjes.
  4. Pers de citroen uit en verdeel het sap over de abrikozen.
  5. Leg bakpapier op het rooster en verdeel het fruit erop.
  6. Doe het rooster nu in de oven.
  7. Het drogen van het fruit kan nu beginnen, laat hiervoor wel de deur van de oven op een kier staan zodat het vocht de oven kan verlaten.
  8. Het drogen in de oven kan 6 tot 12 uur duren.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.