Site Overlay
Abrikozenjam maken

Abrikozenjam maken

Abrikozenjam maken van verse abrikozen, die je uit de tuin kunt halen als je een dergelijke fruitboom in de tuin hebt, maar natuurlijk ook op de markt of in de winkel kunt kopen.

In dat geval moet je wel opletten dat de abrikozen niet te rijp zijn en nog stevig zijn. Natuurlijk mogen er ook geen beurse of rottende vruchten gebruikt worden bij het maken van de jam.

Er bestaan natuurlijk veel verschillende soorten abrikoos, die ook wat smaak betreft toch wel kunnen verschillen. Voor de recepten hebben we hier verder geen rekening mee gehouden.

Wel geven we je hieronder twee verschillende recepten, één met toegevoegde suiker en één zonder toegevoegde suiker.

Abrikozenjam maken

Abrikozenjam maken we hier van verse abrikozen, maar je kunt dit fruit natuurlijk ook drogen. Van deze gedroogde abrikozen kun je ook jam maken. Dergelijke jam smaakt toch weer ietwat anders dan de jam dit van verse abrikozen gemaakt wordt.

De verse abrikozen moeten stevig zijn, en niet te rijp of overrijp.

Ingrediënten

2 Kilo Verse Abrikozen
1,5 Kilo Geleisuiker
60 Milliliter Vers Citroensap
1 Kaneelstokje
100 Milliliter Water
3 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Bereiding

  1. Breng water aan de kook op een zacht vuur.
  2. Kerf aan de bovenkant een kruis in de abrikozen en dompel de abrikozen in het zacht kokende water. Direct daarna afspoelen met koud stromend water of in een ijsbad.
  3. Met een scherp mesje kun je nu de abrikozen ontvellen.
  4. Snij het fruit doormidden en verwijder de pitten.
  5. Snij vervolgens de abrikozen in stukken.
  6. Breng de 100 milliliter water aan de kook en voeg de stukken abrikoos toe, maar blijf wel regelmatig roeren.
  7. Suiker, kaneelstokje, en citroensap toevoegen.
  8. Blijven roeren totdat alle suiker opgelost is, en laat de jam nog 5 tot 8 minuten zachtjes koken.
  9. Als er schuim op de jam zit kun je dit met een schuimspaan verwijderen.
  10. Kaneelstokje verwijderen en de jam in de jampotten vullen tot aan de rand.
  11. Deksel erop draaien en ondersteboven op een theedoek plaatsen, dus met de deksel naar beneden.
  12. Gedurende 5 minuten laten staan, dan de jampotten weer goed draaien en nog een uur laten afkoelen.

Abrikozenjam zonder suiker maken

Abrikozenjam zonder suiker maken we in dit recept met agar. Helemaal zonder toegevoegde suiker dus.

Ingrediënten

0,5 kilo Abrikozen
Kwart Kopje water
2 Theelepels Agar
1 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampot

Bereiding

  1. Breng water aan de kook en snij aan de bovenkant een kruis in de abrikozen, maar slechts de schil insnijden.
  2. Dompel de abrikozen in het water en spel ze vervolgens af onder stromend koud water.
  3. Haal met een scherp mesje de schil van de abrikozen.
  4. Water en abrikozen aan de kook brengen, en gedurende 15 tot 20 minuten laten koken, waarbij het mengsel ietwat zal inkoken.
  5. Agar toevoegen en goed door het mengsel roeren.
  6. Gedurende 2 tot 3 Minuten laten koken.
  7. De jam in de jampot doen, tot aan de rand.
  8. De deksel erop draaien en de jam laten afkoelen met de deksel naar beneden.

Houdbaarheid abrikozenjam en de abrikozenjam zonder toegevoegde suiker

De jam met geleisuiker kan in een afgesloten jampot nog 12 maanden bewaar worden.

Is de jampot geopende kan de jam in de koelkast nog 3 tot 4 maanden bewaard worden.

De jam met agar moet in de koelkast bewaard worden, en kan daar ongeveer 10 dagen bewaard worden.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.