Site Overlay
Andijvie invriezen

Andijvie invriezen

Andijvie invriezen, een goede bewaarmethode voor een groente die vaak in een bepaalde tijd van het jaar goedkoop is, maar in dezelfde tijd ook veel geoogst kan worden in de moestuin als je die hebt.

En als je graag andijvie eet, is dat het ideale moment om deze groente in een grotere hoeveelheid in te vriezen.

Je kunt daarbij zelf kiezen of je alleen het hart van de andijvie in wilt vriezen, of dat je ook de groene bladeren mee invriest.

Andijvie schoonmaken

Andijvie schoonmaken is iets wat je wel nauwkeurig moet doen, en daarbij maakt het niet veel uit of de groente uit de winkel komt, of uit je eigen moestuin.

Andijvie staat er namelijk om bekend, net als bijvoorbeeld sla, dat kleine slakjes in de krop gaan zitten. Deze slakjes, of ander ongedierte wil je vanzelfsprekend niet mee invriezen.

Dus goed wassen, en dat kun je het beste doen nadat de groente is gesneden, is geen overbodige luxe.

Haal eerst eventueel verdorde of minder mooie bladeren van de krop.
Snij vervolgens de wortelaanzet weg. Dit is de plek aan de onderkant waar de wortels gezeten hebben.
Vervolgens snij je de andijvie in stukken, die natuurlijk niet te groot moeten wijn.
Goed wassen, en er voorzorgen dat zand en ongedierte weggespoeld wordt.

Andijvie invriezen

Andijvie invriezen kost een beetje werk, maar dan kun je ook het hele jaar genieten van de groente.

Ingrediƫnten

1,5 Kilo Andijvie
Water

Bereiding

De andijvie schoonmaken, in stukken snijden, en wassen.
Water in een grote pan aan de kook brengen en de gesneden andijvie toevoegen.
Slechts 30 seconden koken is voldoende, daarna afgieten en onder de koude stromende kraan afspoelen.
Eventueel droog deppen met keukenpapier, zodat er minder kans is op ijskristallen.
Verpakken en dievriesbakken of diepvrieszakken, er een etiket op plakken met naam en invriesdatum, en luchtdicht afsluiten.
Leg de andijvie in het invriesvak, en laat het daar minimaal 24 uur invriezen.

Uit de vriezer halen

Bij voorkeur de ingevroren andijvie in de koelkast laten ontdooien. Doordat dit langzamer gaat blijven smaak en textuur tijdens het ontdooien beter behouden.

Na het ontdooien kan de andijvie gekookt worden, dertig seconden korter dan verse andijvie koken.

Andijvie bewaren

Verse andijvie nooit in een afgesloten zak bewaren, ook niet in de koelkast.

In de koelkast kan de andijvie nog maximaal 2 dagen bewaard worden, ingevroren andijvie kan 6 maanden bewaard worden.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.