Site Overlay
Appels drogen

Appels drogen

Appels drogen doe je op een temperatuur van ongeveer 57 graden in de voedseldroger of dehydrator, de appels kun je in schijfjes snijden of een dunne partjes. Vanzelfsprekend kun je zelf kiezen of je de appels vooraf wilt schillen of niet.

Gesneden in dunne schijfjes wordt het wel omschreven als appelchips dat de laatste tijd steeds populairder wordt als snack, en natuurlijk als vervanger voor de normale chips.

Appelchips is vanzelfsprekend minder vet, en dus gezonder als gewone chips. De dunne schijfjes hebben een kortere droogtijd nodig dan partjes.

Appels drogen in de voedseldroger

Voor het drogen van de appels in een voedseldroger, heb je naast appels ook citroensap nodig. Dat is niet strikt noodzakelijk, maar met citroensap kun je voorkomen dat de appelschijfjes of appelpartjes, bruin verkleuren.

Dit komt doordat de appels reageren op zuurstof, en bruin kleuren.- Door de appels te besprenkelen met citroensap voorkom je dit. Dat ziet er wat mooier en lekkerder uit.

De soort appel ligt natuurlijk aan je eigen smaak. Je hebt immers zoet en zure appels, en de één zal een Red delicious lekker vinden dan een Pink lady of een Granny Smith.

In principe kun je alle soorten appels drogen, en zelfs appels die niet meer zo mooi zijn kun je gebruiken.

Snij gewoon de vieze of minder mooie plekjes van de appels, of schil deze helemaal.

Ingrediënten

Appels naar keuze
Vers geperst citroensap
Naar smaak smaaktsoffen naar keuze

Bereiding

 1. Was de appels en snij het klokhuis er met een appelboor uit. Je kunt de appels natuurlijk ook met een mesje ontdoen van het klokhuis.
 2. Snij de appels in dunne partjes of in dunne plakjes. Dit kun je overigens doen met een mesje, met een mandoline, met een keukenmachine, maar ook met een kaasschaaf. Als je plakjes wilt snijden moeten deze ongeveer 4 tot 5 millimeter dik zijn, partjes mogen ietwat dikker zijn. Belangrijk is wel dat de dikte van alle partjes of schijfjes dezelfde is. Dat is belangrijk voor egaal drogen van alle stukjes.
 3. Nu kun je de schijfjes of partjes besprenkelen met citroensap. Het beste is om appel voor appel te snijden, dan het citroensap erover te sprenkelen, en dan de volgende appel. Zo voorkom je dat de appels bruin worden.
 4. Daarna kun je, als je dat wilt, smaakstoffen toevoegen. Bij appels kun je denken aan kaneelpoeder, aan honing, of aan chilipoeder. Het mag, maar het moet niet.
 5. Leg dan alle appelschijfjes of appelpartjes op het rooster van de voedseldroger, zonder dat zich partjes of schijfjes overlappen.
 6. De voedseldroger op 57 graden inschakelen, waarbij de droogtijd natuurlijk afhankelijk is van de dikte van de partjes of schijfjes, van de soort appel, en van het vochtgehalte van de appels. Verse appels hebben wat langer nodig dan oudere appels. Gemiddeld kun je echter uitgaan van een droogtijd van 7 tot 8 uur.
 7. Haal de appelstukjes uit de voedseldroger en laat het afkoelen.

Appels voldoende gedroogd?

Hoe weet je nu of de appelschijfjes of appelpartjes voldoende gedroogd zijn?

 1. Neem een paar appelschijfjes of appelpartjes uit de voedseldroger.
 2. Even laten afkoelen en in een hand samenknijpen.
 3. Dan de hand weer openen.
 4. Als de schijfjes of partjes makkelijk weer loslaten, zijn ze voldoende gedroogd. Zo niet hebben de appels nog even nodig om te drogen. Controleer het dan na 10 minuten nog een keer.

Gedroogde appels bewaren

Gedroogde appels bewaren doe je het beste in een voorraadbus, in een plastic zak, of in een vacuüm verpakking.

De gedroogde appels moeten droog, luchtdicht, en donker bewaard worden. Dat mag in een afgesloten verpakking in de koelkast, maar kan ook gewoon bij kamertemperatuur.

De gedroogde appelpartjes of appelchips kun je ongeveer een jaar bewaren.

Appelchips maken in de oven

Appelchips of gedroogde appelpartjes kun je vanzelfsprekend ook maken in een oven, als je zelf geen voedseldroger hebt.

Ingrediënten
3 Grote appel
1 Verse citroen
0,25 Theelepel Kaneelpoeder

 1. Bereiding
 2. Oven verwarmen op 70 graden, en de bakplaat bekleden met bakpapier.
 3. De appels wassen en het klokhuis er met een appelboor uithalen.
 4. De citroen uitpersen.
 5. Snij de appels in schijfjes van 4 tot 5 millimeter dik.
 6. Doe ze in een kom of schaal, en besprenkel de schijfjes met wat citroensap.
 7. Op de met bakpapier beklede bakplaat leggen en er kaneelpoeder over strooien.
 8. Plaats de bakplaat gedurende 6 uur in de oven.
Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.