Site Overlay
Appelstroop maken

Appelstroop maken

Appelstroop maken is eigenlijk niet al te moeilijk, de meeste mensen denken namelijk dat je stroop niet zo gemakkelijk en snel kunt maken, maar dit is anders dan je denkt.

De traditionele stroop, ook wel eens vruchtenstroop, wordt uit appels of peren gemaakt. Natuurlijk kun je deze appelstroop of perenstroop in de meeste supermarkten kopen, maar zelf gemaakt is toch lekkerder. Misschien juist wel om het zelf maken. Wat in de winkels verkocht wordt onder de naam stroop, is eigenlijk een suikerproduct. Het wordt gemaakt van ingedikt sap van suikerbieten of van rietsuiker.

Wist je dat de eerste industriële productie van de vruchtenstroop in het jaar 1880 in België en in het Nederlandse Zuid-Limburg begon?

Appelstroop kun je voor het bakken gebruiken, maar het is ook mogelijk om deze gewoon op een stukje brood te doen en er van te genieten.

Bewaren en invriezen

Appelstroop kun je het beste in een weckpotje of in een jam glas bewaren, deze kun je het beste op een donkere koele plek bewaren. Licht kan namelijk de stroop van kleur doen veranderen.
Maar het potje moet in dit geval natuurlijk nog wel gesloten zijn.

Is het potje geopend, dan kun je de stroop het beste in de koelkast bewaren, hier blijft de vruchtenstroop tot ongeveer 6 maanden goed.

Als je de stoop wilt invriezen, dan kun je deze het beste in een diepvriesbak of in een glas doen wat geschikt is voor de vriezer.
De stroop is in de vriezer tot een jaar houdbaar.

Recept Appelstroop maken

In ons geval hebben we hier het klassieke recept voor een appelstroop, maar op ongeveer dezelfde manier kun je ook perenstroop maken..

Het recept is voldoende voor ruim 500 milliliter stroop.

Ingrediënten

1 Kilogram appels
500 Milliliter water
200 Gram suiker
1 Citroen

Bereiding

  1. Was de appels goed onder koud water uit de kraan af, schil deze met een dunschiller.
  2. Verwijder het klokhuis en snij de appel in blokjes.
  3. Snij de citroen doormidden, pers deze uit.
  4. Voeg het fruit, water, suiker, en citroensap in een grote pan.
  5. Kook de appels gedurende 15 tot 25 minuten totdat je een soort moes hebt.
  6. Pak en vergiet, leg een schone theedoek erin.
  7. Giet de fruitmassa in het vergiet met de theedoek erin.
  8. Zet het vergiet op een grote pan en laat de moes uitlekken.
  9. Knijp de theedoek nog een keer goed uit voordat je de resten die in de theedoek zitten weggooit.
  10. Verwarm de pan nu nog een keer, laat de stroop zolang zachtjes koken tot dat het goed ingedikt is.
  11. Heeft de stroop een mooie dikke consistentie, laat de appelstroop nu goed afkoelen.
  12. Nu kun je de zelfgemaakte stroop in uitgekookte potjes of een diepvriesbakje doen.
  13. Natuurlijk kun je ook gelijk nadat je de stroop bereid hebt deze op een stukje brood of bij een pannenkoek serveren.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.