Site Overlay
Asperges invriezen

Asperges invriezen

Asperges invriezen is eigenlijk een goede methode om deze groente langer houdbaar te maken, waarbij de textuur en de smaak van de verse groente goed behouden blijft.

Vaak veel beter dan bij het inmaken van dit witte goud. Daarbij maakt het niets uit of je witte asperges of groene asperges invriezen wilt. Beide is gewoon mogelijk.

Belangrijk is wel dat je de groente voor het invriezen blancheert. Daardoor wordt de houdbaarheid in de vriezer langer, dan bij invriezen zonder blancheren.

Asperges schoonmaken

Bij het schoonmaken van de asperges zit wel een groot verschil tussen groene en witte asperges. De groene variant hoeft niet eerst geschild te worden, maar bij witte asperges moeten dit wel gedaan worden.

Het schillen kun je het beste doen met een dunschiller, zodat er zo min mogelijk verloren gaat van de asperges.

Daarnaast, maar dat moet bij beide kleuren gedaan worden, moet een klein stukje van de onderkant afgesneden worden. Dat is de kant waarmee de asperges vast heeft gesneden aan de plant en de wortel.

Belangrijk bij het kopen van de asperges is dat je goed oplet of de asperges vrij zijn van beurse plekken, en geen rotten plekken bevatten.

Maak asperges ook het beste meteen schoon, en vries de groente direct na het kopen in. Hoe verser de groente wordt ingevroren, hoe beter.

Is dit niet mogelijk kun je eventueel de groente nog maximaal een dag in de koelkast bewaren.

Zijn de asperges slap aan het worden, kun je deze het beste niet gebruiken om in te vriezen.

Asperges invriezen

Asperges invriezen doe je dus door de witte eerst te schillen, en bij beide kleuren een stukje van de onderkant af te snijden. Daarna blancheren en invriezen.

Ingrediënten

2 Kilo Asperges

Bereiding

  1. De asperges schoonmaken zoals hierboven omschreven staat.
  2. De groente goed wassen.
  3. Ruimwater aan de kook brengen, de asperges er voorzichtig in doen, en 2 minuten laten koken.
  4. Meteen afspoelen met koud stromend water om het kookproces te stoppen.
  5. Verpakken in diepvriesbakken of diepvrieszakjes, luchtdicht afsluiten, en voorzien van een etiket met daarom naam en invriesdatum.
  6. Als je een invriesvak in de vriezer hebt, leg je de groente daarin, anders gewoon in de vriezer.
  7. Minimaal 24 uur laten invriezen.

Uit de vriezer halen

Asperges kun je het beste langzaam in de koelkast laten ontdooien.

Groene asperges kun je eventueel direct uit de vriezer in een wokgerecht gebruiken, de witte moet eerst ontdooit worden.

Asperges bewaren

In de vriezer kun je asperges tussen 4 en 6 maanden bewaren.

Verse asperges die nog niet schoon gemaakt zijn kun je maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren, maar bij voorkeur niet in een afgesloten plastic zak.

Schoon gemaakte asperges kun je maximaal een dag in de koelkast bewaren.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.