Site Overlay
Bramenjam maken

Bramenjam maken

Bramenjam maken, een typisch Nederlandse soort jam, die nog steeds vaak gemaakt wordt van verse bramen die je zelf in de natuur kunt zoeken.

Alhoewel er steeds meer berichten zijn dat je in sommige delen van Nederland geen bramen meer mag zoeken.

De bramen zouden immers alleen voor de dieren zijn.

Maar geen nood, bramen worden ook gekweekt. Deze zijn vaak iets groter dan de wilde soort, en bramen worden gewoon verkocht op de markt, in de supermarkt, en bij de groenteboer.

Bramenjam maken

Bramenjam maken we hier met wat vanille in de jam, waardoor de smaak nog lekkerder wordt. Een jam overigens die glutenvrij is, en natuurlijk lactosevrij.

Ingrediënten

1,25 kilo Bramen
1 Citroen
500 Gram Geleisuiker
3 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Bereiding

  1. De citroen uitpersen, en de bramen met de suiker, en het citroensap, in een pan doen.
  2. Aan de kook brengen op een middelhoog vuur, maar wel blijven roeren.
  3. Gedurende 3 minuten laten koken.
  4. Eventueel schuim op de jam verwijderen met een schuimspaan.
  5. De jampotten tot aan de rand vullen, deksel erop draaien, en 5 minuten met de deksel naar beneden op een schone theedoek laten afkoelen.
  6. Dan de jampotten weer goed draaien, en nog een uur laten afkoelen.

Bramenam zonder suiker maken

Bramenjam zonder suiker maken we in dit recept met honing als zoetmiddel.

Ingrediënten

300 Gram Verse Bramen
Een kwart geraspte Appel
80 Milliliter Honing
2 Theelepels Vers Citroensap
1 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampot

Bereiding

  1. Snij een appel in vier stukken, schil één stuk, snij het klokhuis eruit, en rasp het appelstuk.
  2. Doe de geraspte appel en de bramen in een pan, en breng het aan de kook.
  3. Als het begint de koken roer je het citroensap en de honing erdoor.
  4. Laat het nu op een laag vuur 20 minuten koken, maar wel regelmatig roeren.
  5. Haal de pan van het vuur, waarna je de jam eventueel kunt pureren met een staafmixer.
  6. Doe de jam in de jampot, draai de deksel dicht, en plaats de jampot met de deksel naar beneden op een theedoek.
  7. Na 5 minuten de jampot omdraaien en verder laten afkoelen.

Houdbaarheid abrikozenjam en de abrikozenjam zonder toegevoegde suiker

De jam met geleisuiker kan nog 12 maanden bewaard worden, als de jampotten nog niet geopend zijn. De jampotten kunnen dan bij kamertemperatuur bewaard worden.

Is een jampot geopend, kan de jam maximaal nog 4 maanden in de koelkast bewaard worden, als de jam afgesloten bewaard wordt.

De jam met honing kan in de koelkast nog 10 dagen bewaard worden.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.