Site Overlay
Citroenmelisse azijn

Citroenmelisse azijn

Citroenmelisse azijn is een azijnsoort die je niet in elke winkel kunt kopen, maar die bijzonder geschikt is om bijvoorbeeld zelf een dressing mee te maken.

Bovendien is het maken van deze azijn erg makkelijk, maar we zeggen er wel bij dat je de azijn na het maken nog een tijd moet laten trekken.

Citroenmelisse, de naam zegt het al, is een kruid dat ruikt en smaakt naar citroen. En juist daardoor smaakt dit kruid, en dus ook de zelf gemaakte azijn, erg lekker in onder andere salades. Ideaal dus om zelf een dressing me te maken.

Citroenmelisse azijn maken

Citroenmelisse azijn kun je maken met slechts 3 ingrediënten, waarbij je echt verse citroenmelisse moet gebruiken.

Heb je zelf één of meerdere plantjes in bijvoorbeeld de moestuin staan, knip de stengels dan dicht bij de grond af, en knip ze vooral vroeg op de ochtend af.

Als het buiten zonnig is kan in de loop van de dag minder sap in de stengels zitten. Knip je de stengels vroeg in de ochtend, en bij voorkeur voordat de zon volop schijnt, zit er meer sap in de stengels en dus ook meer smaak.

Overigens gebruik je normaal gesproken witte wijnazijn, maar probeer het ook eens met rode wijnazijn. Toch weer anders, en ook best wel lekker.

Ingrediënten

750 Milliliter Witte wijnazijn
10 Grote stengels Citroenmelisse of 12 tot 14 kleinere
Zwarte peper
Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten of weckpotten

Bereiding

  1. De blaadjes van de stengels knippen of plukken, en daarna goed wassen en uit laten lekken.
  2. Doe de blaadjes in de weckpotten of jampotten, en strooi er wat zwarte peper naar smaak over.
  3. Giet nu de witte wijnazijn erover, en sluit het af.
  4. De potten op een donkere plaatsen zetten, en 2 tot 6 weken laten trekken. Hoe langer hoe beter de smaak.
  5. Na het trekken eventueel de blaadjes citroenmelisse eruit halen.

Houdbaarheid zelf gemaakte pesto

In principe kan azijn niet bederven, en is dus eigenlijk onbeperkt houdbaar, ook al is de fles geopend.

Maar, de azijn moet dan wel afgesloten en donker bewaard worden.

Deel ons op social media