Site Overlay
Courgette drogen

Courgette drogen

Courgette drogen is natuurlijk een goede bewaarmethode, maar de textuur van de groente is dan na het drogen wel compleet anders als bij invriezen. Wil je de groente bewaren om daarna te gebruiken zoals we de groente meestal gebruiken, dan is drogen geen goed idee.

Je moet het dus zien als extra, want gedroogde courgette is lekker, en gezond. In plakjes gesneden en gedroogd wordt normaliter ook wel courgettechips genoemd.

Dit kun je naturel eten, maar je kunt het ook insmeren met diverse kruiden en specerijen. Je kunt dit een beetje vergelijken met aardappelchips, die immers ook in diverse smaken te krijgen is.

Je kunt de groente ook in de lengte snijden in plakjes. Dit kun je dan bijvoorbeeld gebruiken om, als de plakken gedroogd zijn, courgetterolletjes van te maken met een vulling.

Drogen is dus een aanvulling op andere bewaarmethoden, is lekker, maar is geen alternatief voor invriezen of inmaken.

Courgette drogen in de voedseldroger

Drogen in de voedseldroger is een makkelijke methode, althans ietwat makkelijker dan het drogen in de warmte van een oven. Bij een voedseldroger hoeft de deur bijvoorbeeld niet op een kier te blijven staan.

Bij een voedseldroger geeft je de tijd in, de temperatuur, en het apparaat doet dat waar het goed in is. Het drogen van de courgette.

Het meeste werk gaat zitten in het snijden van de groente, en in het wachten tot het drogen gelukt is.

De plakjes moet ongeveer 3 tot 4 millimeter zijn, anders blijft er van de courgette niet veel over. Deze plakjes kun je ook in de lengte snijden, maar het drogen duurt langer.

Snij je de plakken dikker, dan duurt het beduidend langer totdat het gedroogd is. Gedroogd zijn de plakken ongeveer even dik als bij plakjes van 3 tot 4 millimeter.

De droogtijd bedraagt ongeveer 3 tot 7 uur, afhankelijk van het model voedseldroger. Soms kan het ook langer duren, tot 10 uur.

De voedseldroger moet ingesteld worden op een temperatuur van 50 graden.

Ingrediënten

2 Courgettes

Bereiding

 1. Was de courgettes, en droog ze daarna met keukenpapier.
 2. Snij aan beide einde van de groente een stukje eraf, en snij de rest van de courgette in plakjes van 3 tot 4 milliliter.
 3. Wil je de chips kruiden, dan kun je ze nu eventueel aan beide kanten inwrijven met wat lijfolie, en bestrooien met zout of kruiden.
 4. Leg de plakjes in de voedseldroger, zonder dat plakjes elkaar overlappen of elkaar raken.
 5. De voedseldroger in stellen op 52 graden, en op het aantal uur dat je de courgette wilt drogen.
 6. Het is wel aan te raden om na 1,5 tot 2 uur alle plakjes om te draaien, en dat gedurende droogtijd nog een keer te doen. Zo wordt de chips egaal gedroogd.

Plakjes courgette voldoende gedroogd?

Om zeker te zijn dat de plakjes voldoende gedroogd zijn kun je een paar plakjes in een vuist samen drukken.

Als je de vuist weer losmaakt, en je kunt de plakjes niet meer van elkaar krijgen, of met moeite, moet je de plakjes nog een tijdje verder laten drogen.

Als de plakjes elkaar meteen weer los laten, kun je de voedseldroger stoppen.

Gedroogde courgette bewaren

Gedroogde courgette kun je het beste niet in de koelkast bewaren, want daardoor kunnen de plakjes taai worden, en sneller bederven.

Bewaar gedroogde groenten beter in een afgesloten voorraadbus, vooral donker, en gewoon bij kamertemperatuur. In een voorraadkast, of gewoon in de keukenkast.

Droog de courgette in de oven

Als het erg zonnig en warm is, kun je de courgette ook buiten in de zon drogen, of zoals hieronder in de oven.

Ingrediënten
2 Courgettes

Bereiding

 1. Oven voor verwarmen op 50 graden.
 2. De courgette wassen en vervolgens afdrogen.
 3. Doe bakpapier op de bakplaat.
 4. In plakjes snijden en op het bakpapier leggen, ook weer los van elkaar.
 5. De bakplaat in de oven doen, maar de deur op een kier laten. Anders kan het vocht niet weg.
 6. Ook hier weer tijdens de droogtijd af en toe alle plakjes omdraaien.
 7. De droogtijd bedraagt ongeveer 8 tot 10 uur, soms wat korter en soms wat langer.
 8. Na het drogen de plakjes minimaal een uur laten afkoelen.
Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.