Site Overlay
Cranberries drogen

Cranberries drogen

Cranberries drogen is, dat kun je op twee verschillende manieren doen, naast gewoon drogen in de zon. Dit is echter de meest langdurige methode van drogen, en in het Nederlandse klimaat vaak niet de beste.

We adviseren dan ook het drogen van de cranberries te doen met een voedseldroger, of in de oven.

Het drogen van cranberries is niet alleen om de bessen langer te kunnen bewaren, maar is ook een bewaarmethode is eigenlijk erg lekker is. En de droogmethode kun je toepassen op veel soortgelijke vruchten zoals bosbessen en ontpitte kersen.

Cranberries drogen in de voedseldroger

Meestal worden cranberries niet doormidden gesneden en helemaal gedroogd. Was de cranberries goed, en giet ze daarna af.

Het beste kun je de veenbessen nog even droog deppen met keukenpapier. Het droog deppen zorgt ervoor dat het drogen ietwat sneller gaat.

Ingrediënten

500 Gram Cranberries

Bereiding

 1. Leg eventueel bakpapier op het rooster , wat je kunt uitknippen om het te laten passen op de roosters van de voedseldroger.
 2. Stel de voedseldroger in op 50 graden, en start het drogen.
 3. Het beste kun je een droogtijd hanteren van 2 tot 3 uur, en dan alle bessen omdraaien. Dit soorgt ervoor dat het drogen meer egaal verloopt.
 4. Daarna stel je weer 2 tot 3 uur in. De totale droogtijd zal ongeveer 10 tot 15 uur.
 5. De cranberries laten afkoelen en in een donkere vooraadbus bewaren. De voorraadbus steeds goed afsluiten met een deksel, zodat er geen vocht bij kan komen.

Cranberries voldoende gedroogd?

Neem een paar gedroogde cranberries in je hand en druk deze in een vuist of tussen twee handen samen. Laat de vuist of de twee handen weer los en kijk of de bessen makkelijk van elkaar te halen zijn.

Is dit niet het geval, of gaat het moeilijk, dan zijn de cranberries nog niet voldoende gedroogd, en moet je nog even de voedseldroger zijn werk laten doen.

Gedroogde cranberries bewaren

Het beste kun je gedroogde cranberries donker en droog bewaren. Dus bij voorkeur in een afgesloten voorraadbus, en in de keukenkast of voorraadkast.

Droog de cranberries in de oven

Vanzelfsrekend kun je cranberries ook in de oven drogen, maar een voedseldroger is ietwat makkelijker omdat de deur niet open hoeft te blijven staan.
Basilicum kun je ook in de oven drogen, maar vergeet niet om de deur van de oven open te zetten zodat het vocht niet in de oven blijft.

Ingrediënten

500 Gram Cranberries

Bereiding

 1. Oven voor verwarmen op 100 graden.
 2. De cranberries goed wassen, en in een pan doen met water dat tegen de kook aan is.
 3. Laat de cranberries in de pan staan totdat de velletjes open barsten.
 4. Haal de bessen uit de pan en laat ze goed uitlekken.
 5. Bakpapier op de bakplaat doen, en daarop de cranberries uitspreiden. Zo moeten zoveel mogelijk los van elkaar op de bakplaat liggen.
 6. De bakplaat in de oven schuiven, maar de deur op een kier laten.
 7. De droogtijd in de oven bedraagt tussen ongeveer 5 uur.
Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.