Site Overlay
Eierschalen drogen

Eierschalen drogen

Eierschalen drogen kun je in de oven en in de voedseldroger, maar zou je eierschalen drogen, die je immers anders toch weggooid?

Eierschalen hebben een paar voordelen, ze bevatten namelijk veel calcium en magnesium.

Wat je ook nog moet weten, is dat de schalen er voor zorgen dat onder andere botten steviger kunnen worden.

De eierschalen zijn vooral bekend, omdat ze vol met mineralen zitten en dus ook erg goed voor je lichaam zijn, maar niet alleen voor jou en mij.

Waarvoor kun je gedoogde eierschalen gebruiken?

Hond en kat
Gedroogde eierschalen kun je voor veel gebruiken, je kunt deze bijvoorbeeld aan je hond of kat geven. De gedoogde eierschalen zorgen bij honden en katten voor het binnenkrijgen van vitamines, mineralen, en antioxidanten.

Eierschalen verwerken
Gedoogde eierschalen kun je ook bij het koken van je eigen eten verwerken, als je dit doet kun je de calciumwaarden gemakkelijk verhogen. Je hebt hier ook de mogelijkheid, om de gedroogde eierschalen al in poedervorm online of zelfs in de supermarkt te kopen.

Eierschalen in de tuin
Eierschalen zijn niet alleen goed voor je huisdier of voor jezelf, je kunt deze namelijk ook in de tuin gebruiken. De eierschalen zorgen er voor dat er minder slakken in de tuin komen, deze kruipen namelijk liever om dan door de eierschalen heen.

Waarvoor kun je gedoogde eierschalen kopen?


Als je geen mogelijkheid hebt om de eierschalen zelf te drogen, dan kun je deze natuurlijk ook gewoon online of in de winkel kopen. De eierschalen kun je online al voor een prijs van tussen de 10 en de 30 euro kopen.

Als je deze in de winkel koopt, dus bijvoorbeeld bij de apotheek, dan moet je met een prijs van ruim 10 tot 25 euro rekenen. Het is ook nog mogelijk, dat je de eierschalen als je deze voor je kat of voor je hond wilt gebruiken, bij de dierenarts of bij de dierenwinkel kunt kopen.

Bewaren en invriezen

Eierschalen kun je het beste in een afsluitbare bak of zak bewaren. Deze kun je dan het beste op een koele en donkere plek in huis zetten. Je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid om deze in een jampot of in een weckpot te bewaren.

Gedroogde eierschalen kun je maximaal 6 tot 8 maanden bewaren.

Invriezen kan, maar wij adviseren om dit niet te doen. Door de vochtigheid in de vriezer heb je namelijk sneller kans op schimmel, na het ontdooien vanzelfsprekend.

Eierschalen drogen in de voedseldroger


We hebben hier twee verschillende recepten voor het drogen van de eierschalen, als eerste beginnen we met het recept voor het drogen in de voedseldroger.

Ingrediënten

Eierenschalen

Bereiding

  1. Als je eierschalen over hebt, dan gooi deze niet weg verzamel ze het beste gedurende een paar dagen zodat je er voldoende hebt voor het drogen.
  2. Was de eieren onder koud water uit de kraan af.
  3. Verwarm een pan met water op middelhoog vuur, voeg de eierschalen toe.
  4. Laat de schalen gedurende 10 minuten goed koken, dit zorgt er voor dat de bacteriën verwijderd worden.
  5. Stel de voedseldroger op 70 graden in, haal wel het rooster er eerst uit.
  6. Leg een stuk bakpapier op het rooster en verdeel de eierschalen erop, schuif het rooster in de voedseldroger.
  7. Het drogen van de eierschalen duurt nu ruim 3 tot 4 uur.

Eierschalen voldoende gedroogd?

Als je niet zeker bent of de eierschalen voldoende gedoogde zijn of niet, dan kun je deze het beste even eruit halen.Zijn de schalen nog nat, dan moeten ze nog verder gedroogd worden.

Als de eierschalen helemaal droog zijn, dan kun je de eierschalen uit de oven of uit de voedseldroger halen.

Drogen in de oven

Nadat we de eierschalen nu al in de voedseldroger gedroogd hebben, hebben we hier ook nog een recept voor het drogen van de schalen in de oven.

Ingrediënten

Eierschalen

Bereiding

  1. Voor het drogen van de schalen beginnen we ook hier eerst met het verzamelen van genoeg eierschalen.
  2. Was de schalen onder koud water uit de kraan af.
  3. Verwarm een pan met water erin op middelhoog vuur, voeg de eierschalen toe.
  4. Laat de eierschalen gedurende minimaal 10 minuten koken totdat deze vrij van alle bacteriën zijn.
  5. Verwarm de oven op 80 graden, verwijder wel als eerste het rooster uit de oven.
  6. Snij een stuk bakpapier op maat voor op het rooster.
  7. Verdeel de eierschalen op het bakpapier, plaats het rooster in de oven en laat het gedurende 3 tot 4 uur drogen.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.