Site Overlay
GekonfijteMeloen

Gekonfijte meloen

Gekonfijte meloen wordt door veel mensen gezien als een zoete lekkernij, en kun je vaak in de betere supermarkt of speciale winkels kopen.

Het wordt vaak als snack gegeten, of gebruikt om een taart of iets dergelijks te decoreren. Het konfijten van een meloen kun je ook thuis maken, met een oven of nog beter een voedseldroger.

Maar je moet er vooraf wel bij stilstaan dat lang niet alle soorten meloen gebruikt kunnen worden om dit fruit te konfijten.

Dat heeft voornamelijk te maken met de schil en vooral het vruchtvlees, dat soms veel te zacht is om de meloen te konfijten.

Vaak wordt daarom een cantaloupe gebruikt, of anders gwanipa of galia. Het konfijten van een honingmeloen gaat niet altijd goed.

Gekonfijte meloen

Gekonfijte meloen maken we in dit recept van een cantaloupe meloen, waarbij we de schil konfijten. Eigenlijk is dit hetzelfde pricipe als bij het konfijten van de schil van citrusvruchten.

Het zijn als het ware de gekonfijte vruchten die je ook op de foto ziet.

Bij het eten van de lekkernij heb je de wat hardere schil en het zachte vruchtvlees. Een heerlijke combinatie, dit gekonfijte fruit is erg geliefd.

Ingrediƫnten

2 Cantaloupe Meloenen
1 Citroen
1 Kilo Krtistalsuiker
Water

Bereiding

  1. Snij de moelen doormidden en verwijder zaad en zaadlijst.
  2. Snij vervolgens de meloenen, dus inclusief schil in plakken van ongeveer 1,5 tot 2 centimeter.
  3. De meloen in ruim water met een eetlepel citroensap gedurende 5 minuten blancheren.
  4. In een vergiet afgieten en afspoelen met koud stromend water om het kookproces te stoppen.
  5. Water in een pan aan de kook brengen, en daarin 800 gram suiker oplossen.
  6. De meloenkorsten in de siroop doen en 15 minuten op een laag vuur laten koken.
  7. Pan van het vuur halen, deksel erop, en minimaal 8 tot 10 uur laten staan.
  8. Opnieuw aan de kook brengen en 3 eetlepels citroensap toevoegen.
  9. Afgieten in een vergiet en drogen. In de oven op 50 graden gedurende 60 minuten, of in de voeseldroger gedurende 60 tot 80 minuten.
  10. De meloen in de resterende suiker wentelen, en op bakpapier leggen. Dit bakpapier leg je gewoon in de kamer, en laat je ongeveer 72 uur liggen.
  11. Na de laatste droogtijd kun je de stukken meloen opeten of gebruiken om taart te decoreren.

De stukjes meloen kun je in de koelkast bewaren, maar ook bij kamertemperatuur. In beide gevallen moet de meloen wel luchtdicht en donker bewaard worden.

Goed bewaard kan het gekonfijte fruit 4 tot 6 maanden bewaard worden.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.