Site Overlay
Kruisbessen drogen

Kruisbessen drogen

Kruisbessen drogen is geen alledaagse methode om deze typisch Nederlandse bessen te bewaren. Meestal worden de bessen ingevroren of er wordt een heerlijke jam van gemaakt.

Maar het drogen is wel een heerlijke snack, en is dus een prima vervanger voor bijvoorbeeld chips en dergelijke.

Probleem is wel dat tijdens het drogen de kruisbessen vaak een beetje in elkaar zakken, en daar valt ook weinig tegen te doen.

Kruisbessen drogen in de voedseldroger

Kruisbessen drogen in de voedseldroger is een goede droogmethode, mits de bakken hoog genoeg zijn om de bessen in te leggen.

Bij sommige drogers is de ruimte wat beperkt.

Belangrijk is ook dat je alleen mooie en gave kruisbessen kiest. De kruisbessen die er minder mooi uitzien kun je direct opeten.

Wij drogen de bessen altijd als hele bessen, maar eventueel kunnen deze ook doormidden gesneden worden. Gebruik dan wel een scherp mesje, en gebruik niet al te rijpe kruisbessen. En dat is voor de smaak ook beter als je hele bessen wilt drogen.

De droogtijd in de voedseldroger is bij kruisbessen ongeveer 6 tot 13 uur, en de voedseldroger kan het beste ingesteld worden op een temperatuur van 45 tot 52 graden.

Ingrediënten

Kruisbessen

Bereiding

  1. Eventueel takjes en kroontje verwijderen, en de kruisbessen goed wassen. Eventueel droog deppen met keukenpapier.
  2. Leg het fruit om de roosters, en stel in op 45 tot 52 graden. Eventueel begin je bij een lagere temperatuur.
  3. Om het uur de kruisbessen omdraaien, zo blijven ze het mooist.

Kruisbessen voldoende gedroogd?

Als de kruisbessen voldoende gedroogd zijn voelen ze een beetje papierachtig aan. Snij voor de zekerheid één kruisbes doormidden. Is de binnenkant nog vochtig ben je nog niet klaar met drogen, en moet je de bessen nog een uurtje laten drogen.

Gedroogde kruisbessen bewaren

Gedroogde kruisbessen het beste in een afgesloten plastic bakje bewaren. Dit bakje droog en donker wegzetten, en altijd goed afgesloten bewaren.

Komt er vocht bij kunnen de bessen verkleuren en gaan schimmelen.

Op de juiste manier kunnen de vruchten 6 tot 8 maanden bewaard worden.

Kruisbessen in de oven drogen

Bij deze methode hoef je meestal de bessen niet doormidden te snijden, maar moet je de deur van de oven op een kier laten staan.

Ingrediënten

Kruisbessen

Bereiding

  1. Oven voor verwarmen op 35 graden.
  2. Stelen en kroontje verwijderen, de kruisbessen wassen, en daarna voorzichtig droog deppen met een schone handdoek of keukenpapier.
  3. Leg bakpapier op de bakplaat, en leg de kruisbessen hierop zonder dat ze elkaar aanraken.
  4. De bakplaat in de oven schuiven, de deur op een kier laten staan.
  5. Na tien minuten verhogen we de temperatuur tot 65 graden.

De droogtijd bedraagt ongeveer 5 tot 8 uur.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.