Site Overlay
Perzik drogen

Perzik drogen

Perzik drogen, heerlijke vruchten die bekend staan om hun sappige en zoete smaak. Ze zijn een favoriet onder liefhebbers van vers fruit en worden vaak genoten tijdens het zomerseizoen.

Maar wist je dat je perziken ook kunt drogen en ze kunt transformeren tot heerlijke, lang houdbare snacks? Het drogen is een geweldige manier om ze langer te bewaren en hun smaak en voedingsstoffen te behouden.

Het is een oude techniek die al eeuwenlang wordt gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken. Door het vocht uit de vruchten te verwijderen, wordt de houdbaarheid verlengd en kunnen ze gedurende langere tijd genoten worden. Gedroogde perziken hebben een geconcentreerde zoete smaak en een stevige textuur, waardoor ze een perfecte snack zijn voor onderweg, een toevoeging aan ontbijtgranen of een ingrediënt in verschillende recepten.

Dus als je wilt genieten van de zoetheid en de smaak van perziken, en dat het hele jaar door, lees dan verder en ontdek hoe je zelf heerlijke gedroogde perziken kunt maken. Het is een eenvoudig proces dat je in staat stelt om te genieten van deze geliefde vruchten, zelfs wanneer ze niet in het seizoen zijn.

klein

Perzik drogen in de voedseldroger

Een voedseldroger is een handig apparaat dat speciaal is ontworpen voor het drogen van voedsel. En dus kun je ook deze vruchten hierin goed drogen.
Voorbereidingstijd 10 uur
Bereidingstijd 0 minuten
Totale tijd 10 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 241 kcal

BENODIGDHEDEN

 • Voedseldroger

Ingrediënten
  

 • Perziken

Instructies
 

 • Was de perzikken, snij ze doormidden en verwijder de pit.
 • Eventueel kun je de perziken schillen. Snij de vruchten in dunne plakken.
 • Leg de perzikplakken gelijkmatig op de droogrekken van de voedseldroger, zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de plakken is voor luchtcirculatie.
 • Stel de voedseldroger in op een temperatuur van ongeveer 55 tot 60°C. Deze temperatuur zorgt ervoor dat de perziken langzaam drogen en hun smaak behouden.
 • Laat de perziken drogen in de voedseldroger gedurende 8 tot 10 uur, afhankelijk van de dikte van de plakken en de gewenste droogte. Controleer regelmatig de voortgang en draai indien nodig de plakken om voor gelijkmatige droging.
 • De perziken zijn klaar wanneer ze stevig en taai aanvoelen, maar niet meer plakkerig zijn. Je kunt een test doen door een stukje perzik af te koelen en te proeven.
Trefwoord Perzik drogen

Perzik voldoende gedroogd?

Het is belangrijk om te weten wanneer een perzik voldoende gedroogd is om de beste resultaten te krijgen. Een gedroogde perzik moet stevig en taai aanvoelen, maar niet meer plakkerig zijn. Je wilt ervoor zorgen dat al het vocht uit de perzik is verwijderd, zodat hij langer houdbaar blijft en zijn smaak behoudt.

Bij het drogen van perziken in een voedseldroger moet je de aanbevolen droogtijd volgen, meestal 8 tot 10 uur. Controleer regelmatig de voortgang en draai indien nodig de plakken om voor gelijkmatige droging. Als de perziken stevig en taai zijn geworden, zijn ze klaar.

Zorg er na het drogen voor dat de perziken volledig zijn afgekoeld voordat je ze gebruikt of opslaat. Ze kunnen worden bewaard in luchtdichte containers op een koele, donkere plaats om hun versheid en smaak te behouden.

Perzik drogen in de oven

Als je geen voedseldroger hebt, kun je perziken ook drogen in de oven.

Bij het drogen van perziken in de oven is de droogtijd meestal korter, ongeveer 4 tot 6 uur. Hou de oven goed in de gaten en controleer regelmatig de voortgang. Als de perziken stevig en taai aanvoelen, zijn ze voldoende gedroogd.

Het is altijd beter om de perziken iets langer te drogen dan te kort, omdat ze anders te zacht en plakkerig kunnen zijn. Als je twijfelt, kun je een stukje perzik afkoelen en proeven om te controleren of de gewenste textuur is bereikt.

 1. Verwarm de oven voor op een lage temperatuur, ongeveer 60°C. Het is belangrijk om een lage temperatuur te gebruiken om de perziken langzaam te drogen en hun smaak te behouden.
 2. Leg de perzikplakken op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de plakken is, zodat de lucht goed kan circuleren de perziken gelijkmatig drogen.
 3. Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en laat de perziken gedurende 4 tot 6 uur drogen. Houd de oven goed in de gaten en controleer regelmatig de voortgang. Draai indien nodig de plakken om voor gelijkmatige droging.
 4. De perziken zijn klaar wanneer ze stevig en taai aanvoelen, maar niet meer plakkerig zijn. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze gebruikt of opslaat.
Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.