Site Overlay
Pompoenpitten drogen

Pompoenpitten drogen

Pompoenpitten drogen is iets wat je kunt doen omdat je pompoen gegeen hebt, en anders de pitten toch zou weggooien.

Het is namelijk best wel een lekkere snack, die je dan overigens welk nog moet pellen, en bovendien kunnen de pitten ook in diverse gerechten gebruikt worden.

Maar, er is wel een maar bij! En daar moet je wel goed op letten.

Je mag namelijk niet meer dan 20 pitten per dag eten. Anders kun je veel vocht verliezen, en daardoor kun je ook veel mineralen verliezen. En beide is natuurlijk niet de bedoeling.

We schreven al dat de pitten nog gepeld kunnen worden, hoewel de pitten ook ongepeld gegeten kunnen worden. Maar voor de meeste toepassing wordt pellen wel aangeraden.

Dit pellen kost eventjes een beetje tijd.

De gepelde pitten kun je gebruiken om in zelf gebakken brood te verwerken, roosteren, door een salade doen, en ga zo maar door.

Hoe pel je pompoenpitten?

Als de pitten gedroogd zijn snij je de pitten met een scherp mesje open.

Het witte omhulsel kun je weg gooien. De groengrijze kern kun je eten, dat is de eigenlijke pompoenpit.

Pompoenpitten drogen

Bij deze methode van drogen worden de pitten gewoon in de zon op een stuk bakpapier gedroogd, of in de winter droog je ze gewoon op de verwarming.

Ingrediƫnten

Zaad en zaadlijsten van 1 Pompoen

Bereiding

  1. Nadat een pompoen doormidden gesneden is, kun je de zaadlijsten het beste met de handen eruit halen, maar ook met een lepel of schuimspaan.
  2. De pitten moet je met de handen uit de zaadlijsten halen.
  3. Goed afspoelen onder de kraan, en nadrogen met een schone theedoek.
  4. Leg de pitten op een stuk bakpapier of linnendoek. Leg dit in de zon of op de verwarming.
  5. In de voedseldroger kan natuurlijk ook. Op 45 graden instellen en 12 tot 24 uur laten drogen.
  6. Daarna moet je de vliesjes weghalen, en de pitten dus pellen.

Pompoenpitten voldoende gedroogd?

Als de vliesjes, dit zijn overblijfselen van de zaadlijsten, tussen je vingers van de pitten kunt afwrijven, zijn de pitten droog genoeg.

Gedroogde pompoenpitten bewaren

Gedroogde Pompoenpitten moet je zonder vliesjes bewaren, en het beste ook gepeld. Als je ze niet hebt gepeld zorgt de schil er wel voor dat de pit beschermd wordt tegen licht, warmte, en vocht.

Maar dan moet je ze op het laatste moment nog wel pellen.

Bewaar de pitten dus droog en donker, in een afgesloten voorraadbus.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.