Site Overlay
Pruimen inmaken

Pruimen inmaken

Pruimen inmaken is de vierde manier waarop je deze steenvruchten langer kunt bewaren, naast natuurlijk invriezen, drogen, of er pruimenjam van maken. Eigenlijk is dat overigens niet helemaal waar, want je kunt natuurlijk van de verse pruimen ook pruimensap maken.

Verderop zullen we ook laten zien hoe je deze pruimensap kunt inmaken om langer te bewaren.

Belangrijk bij de meeste bewaarmethoden is dat de pruimen niet overrijp of overmatig zacht mogen zijn. Zachte en slappen pruimen zijn alleen geschikt om er sap van te maken, of om er jam of marmelade van te maken.

Zou je zachte of slappen pruimen inmaken of invriezen, dan hou je na het bereiden of invriezen meestal alleen maar wat moes of sap over. Dat kan natuurlijk erg lekker zijn, maar is meestal niet de bedoeling.

Vaak krijgen we ook nog de vraag welke pruimen het meest geschikt zijn voor deze bewaarmethoden. Dat hangt een beetje van je eigen smaak af, want er zijn natuurlijk erg veel soorten met diverse smaken.

Je kunt dus ook gerust een andere soort pruim gebruiken, het hoeven niet altijd kwetsen te zijn om in te maken.

Pruimen inmaken

Pruimen inmaken doe je dus met verse en nog niet overrijpe pruimen, de soort of de kleur maakt verder niet heel veel uit.

In het recept hieronder wordt suiker gebruikt, je kunt eventueel wat variëren met de gebruikte hoeveelheid suiker, als je het wat minder zoet, of juist wat zoeter wilt hebben.

Ingrediënten

1,2 kilo Pruimen
1 Liter Koud water
1,5 liter Water om de schil te verwijderen
450 Gram Suiker
Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten

Bereiding

  1. Zet in iedere pruim met een scherp mesje een kruis in de schil.
  2. Breng water aan de kook, en doe de pruimen voor een 30-tal seconden in het kokende water.
  3. Meteen afspoelen onder de koude kraan.
  4. Nu kun je de schil er gemakkelijk afhalen met de punt van een mes.
  5. Snij de pruimen doormidden, en haal de pit eruit.
  6. Doe de liter koud water in een pan, en voeg de suiker toe.
  7. Breng dit aan de kookt, met een lepel roeren zodat de suiker helemaal kan oplossen.
  8. Doe de halve pruimen in de weckpotten, en giet hier het warme water met suiker over. Zorg dat de pruimen helemaal onder staan.
  9. Sluit de weckpotten, doe de weckpotten in een inmaakketel en laat ze daar gedurende 30 minuten op 90 graden.

Ingemaakte pruimen kun je ongeveer 8 maanden tot een jaar bewaren, mits donker bewaard.

Pruimensap inmaken

Pruimensap inmaken, waarbij het minder belangrijk is dat de gebruikte pruimen nog niet rijp zijn. Vaak is het juist voor sap lekkerder om overrijpe of rijpe pruimen te gebruiken, zodat het sap nog meer intensief naar pruim smaakt.

Ook hierbij is de soort van de gebruikte pruimen niet echt belangrijk. Gebruik een pruimensoort die je lekker lijkt.

Ingrediënten

1 kilo Pruimen
2 Eetlepels Vers geperst Citroensap
Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten

Bereiding

  1. De pruimen wassen, doormidden snijden, en de pit verwijderen.
  2. Doe de pruimen in een pan, en breng deze op een laag tot middelhoog vuur aan de kook.
  3. Als het kookt voeg je de citroensap toe.
  4. Laat de pruimen op een zacht vuur gaar koken.
  5. De pan van het vuur halen en het mengsel door de grove zeef duwen, waarbij je vanzelfsprekend het sap opvangt. Je kunt ook een passe-vite gebruiken, wat ietwat makkelijker is.
  6. Breng het sap in een schone pan wederom aan de kook, nu kun je eventueel suiker of een suikervervanger toevoegen.
  7. Als het kookt haal je het sap van het vuur.
  8. Vul de weckpotten tot 2 centimeter onder de rand, en sluit de weckpotten af.
  9. In een inmaakketel gedurende 30 minuten op 90 graden wecken.

Het pruimensap kun je 6 tot 8 maanden bewaren, mits donker bewaard.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.