Site Overlay
Pruimenmarmelade

Pruimenmarmelade maken

Pruimenmarmelade maken, vaak gemaakt van een ouderwetse pruimensoort die ook wel kwetsen genoemd wordt, maar in principe kun je jam en marmelade van iedere soort pruimen maken.

De smaak zal iedere keer toch wel anders zijn, want kwetsen smaken vers ook anders dan bijvoorbeeld gele eierpruimen.

We laten de keuze van de pruimensoort dus geheel aan je eigen keuze over.

Ook of het een marmelade moet worden, dus met stukjes, of een pruimenjam, kun je zelf bepalen.

Mocht je kiezen voor de jam, pureer de pruimen dan voordat je de jam gaat maken.

Pruimenmarmelade maken

Pruimenmarmelade maken we hier niet met kwetsen maar met Mirabelle de Nancy, een pruimenboom die wij in de tuin hebben staan.

Mocht je pruimen willen kopen voor deze marmelade, zorg dan dat de pruimen goed stevig zijn, geen rottende exemplaren bevatten, en de soort maakt verder niets uit.

Ingrediënten

1 Kilo Rijpe pruimen
750 Gram Suiker
2 Schoongemaakte en gesteriliseerde Jampotten

Bereiding

  1. Maak de pruimen schoon, snij ze doormidden, en verwijder de pit.
  2. De helften in een pan doen met een laagje water, en aan de kook brengen.
  3. Laat het gedurende 15 minuten koken, en voeg daarna de suiker toe.
  4. De suiker laten oplossen tijdens af en toe roeren, en daarna weer aan de kook brengen.
  5. Gedurende 5 tot 10 minuten laten koken.
  6. Eventueel schuim er afscheppen met een schuimspaan.
  7. De jampotten tot de rand vullen, deksel op de jampotten draaien, en ondersteboven op een theedoek zetten.
  8. Laat gedurende 5 minuten zo staan, daar de deksel weer naar boven draaien en een uur laten afkoelen.

Pruimenjam zonder suiker maken

Pruimenjam zonder suiker maken we in dit recept met chiazaad, bovendien voegen we een beetje limoen toe om de smaak nog lekkerder te maken.

Ingrediënten

1 Kilo Pruimen naar keuze
3 Eetlepels Chiazaad
1 Limoen
Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpot of grote jampot

Bereiding

  1. Maak de pruimen schoon en verwijder de pitten.
  2. Doe de pruimen vervolgens in een keukenmachine en hak ze fijn, maar niet tot moes malen.
  3. De pruimen in een pan doen.
  4. De limoen persen, en het sap in de pan doen.
  5. Aan de kook brengen en op een zacht vuur met de deksel op de pan 30 minuten laten koken.
  6. Nu met een staafmixer pureren, en het chiazaad toevoegen.
  7. Doe de jam in een jampot of weckpot, en sluit het af.
  8. Laten afkoelen, en daarna in de koelkast bewaren.

Houdbaarheid pruimenmarmelade en de pruimenjam zonder toegevoegde suiker

De marmelade is houdbaar gemaakt door de hoeveelheid suiker, en kan in een afgesloten jampot tot 12 maanden goed blijven.

Is een jampot geopend, dan de deksel er weer op draaien en in de koelkast bewaren. Dit blijft nog 3 tot 4 maanden goed.

De suikervrije pruimenjam kun je een week tot 10 dagen in de koelkast bewaren.

Deel ons op social media