Site Overlay
Shiitake drogen

Shiitake drogen

Shiitake drogen is een simpele manier om deze soort paddenstoelen langer houdbaar te maken, maar ook inmaken en invriezen zijn goede bewaarmethoden.

De methode die we hier gebruiken om te drogen, kun je toepassen op de meeste soorten paddenstoelen.

Daarbij wordt iedere shiitake dus danig gedroogd totdat nagenoeg alle vocht eruit is gehaald door te drogen in een oven of voedseldroger.

Shiitake drogen in de voedseldroger

Shiitake drogen kun je zowel in een voedseldroger doen als in een gewone oven. Het voordeel van een voedseldroger is daarbij dat de deur van de oven niet hoeft open te blijven om het vocht af te voeren.

Het nadeel is, maar dit is een beetje persoonlijk dat een voedseldroger meer geluid maakt dan een oven.

Borstel de shiitake schoon met een zacht borsteltje. Nooit met wat schoonmaken, want de paddenstoelen kunnen zicht helemaal volzuigen met water.

Vervolgens kun je ze in plakken snijden, maar ook in hun geheel drogen. Dat laatste heeft vaak de voorkeur.

Drogen in een voedseldroger duurt ongeveer 8 tot 14 uur. Dat is afhankelijk van de grootte van de stukken of paddenstoelen. Daarbij moet de voedseldroger worden ingesteld om 50 graden.

Ingrediƫnten

500 Gram Shiitake

Bereiding

  1. Zoals hierboven omschreven, eerst met een zacht borsteltje schoonboenen.
  2. Dan eventueel in plakjes of partjes snijden.
  3. Leg de shiitake in de droogbakken, en stel de temperatuur van de voedseldroger in op 50 graden.
  4. De voedseldroger aanzetten, maar iedere twee uur de paddenstoelen of de stukjes paddenstoel omdraaien.
  5. Na het drogen eerst helemaal laten afkoelen.

Shiitakes voldoende gedroogd?

Neem een paar shiitake of stukjes in een hand, en maak een vuist.

Als de shiitakes nu makkelijk weer van elkaar loslaten zijn ze voldoende gedroogd. Is dit niet het geval nog 15 tot 30 minuten laten drogen.

Gedroogde Shiitakes bewaren

Natuurlijk moeten de shiitakes na het drogen eerst helemaal afkoelen, daarna kun je ze verpakken in een glazen pot met een deksel waarmee het luchtdicht kan worden afgesloten.

Deze glazen pot kun je het beste donker bewaren. Zo kan er geen licht en geen vocht bijkomen, want bij beide kan de smaak en de textuur van de shiitakes sterk verminderen.

Droog de Shiitakes in de oven

Bij drogen in een oven, kun je er weer voor kiezen of je de hele shiitakes wilt drogen, palkjes, of partjes.

Ingrediƫnten
500 Gram Shiitake

Bereiding

  1. Oven voor verwarmen op 50 graden.
  2. De shiitakes in plakjes snijden van 4 millimeter. De droogtijd is dan ietwat korter ten opzicht van hele shiitakes.
  3. Bakpapier op een bakplaat leggen, en de shiitakes daarop leggen. Ze moeten elkaar zoveel mogelijk niet aanraken.
  4. In de oven schuiven, maar de deur op een kier laten staan.

De droogtijd bedraagt ongeveer 2,5 tot 4 uur.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.