Site Overlay
Witte kool invriezen

Witte kool invriezen

Witte kool invriezen is één van de methoden waarmee je deze koolsoort lang kunt bewaren. Natuurlijk kan de kool ingemaakt worden, en je kunt er zuurkool van maken.

Wel moet de kool, die je kunt snijden in stukjes of in reepjes, nog kort geblancheerd worden voordat je de kool kunt invriezen.

Daarmee verhoog je de periode dat de kool in de vriezer bewaard kan worden.

Witte kool schoonmaken

Bij witte kool schoonmaken begin je bij de buitenste bladeren. Dit zijn de bladeren die bovenop los zijn en naar buiten groeien.

Hoewel je deze bladeren gewoon kunt eten, mits ze nog mooi zijn, worden deze nagenoeg altijd van de kool gehaald.

Je haalt alle bladeren die gedeeltelijk naar buiten staan van de kool, zodat je alleen nog balderen over hebt gehouden die glad om de kool heen groeien.

Snij vervolgens de kool doormidden, en soms kan het handig zijn om de helften weer doormidden te snijden.

Snij de kool in stukjes of in reepjes. Dit ligt voornamelijk aan je eigen voorkeur, maar ook van datgene dat je met de kool wilt maken.

Vervolgens was je de reepjes of de stukken zo goed mogelijk.

Witte kool invriezen

Witte kool invriezen doe je door de kool eerst te blancheren. Daardoor verleng je de bewaartijd tot ongeveer 12 maanden, in plaats van slechts 3 maanden.

Ingrediënten

1 Witte kool
Water

Bereiding

  1. Maak de witte kool schoon en snij deze in stukjes of reepjes.
  2. Goed wassen, uit laten lekken.
  3. Doe een bodem water in een grote pan en voeg de witte kool toe.
  4. Aan de kook brengen, en gedurende 2 tot 3 minuten laten koken.
  5. Laat het goed uitlekken, afspoelen onder de koude kraan om het kookproces te stoppen, en dep eventueel droog met keukenpapier. Dit voorkomt dat er ijskristallen in de kool groeien in de vriezer.
  6. Verpak de witte kool in diepvriesbakken of diepvrieszakken.
  7. Luchtdicht afsluiten en er een etiket op plakken met naam en invriesdatum.
  8. In de vriezer leggen en minimaal 24 uur laten invriezen.

Uit de vriezer halen

Net als de meeste andere groenten kun je witte kool het beste in de koelkast laten ontdooien. Zo heb je de minste kans dat de smaak en de textuur veranderd.

Witte kool bewaren

Witte kool bewaren is vaak een probleem, en dat komt natuurlijk omdat de kolen vaak groot zijn.

De beste bewaarplek is dan ook een kelder, waar de kool weken tot maanden goed kan blijven, zolang de kool maar koel en donker bewaard wordt.

In de koelkast kan natuurlijk ook, maar daar is meestal geen plek voor.

Is de kool aangesneden, denk de snede dan af met vershoudfolie, en bewaar de kool nog een week in de koelkast.

Gesneden kool kan in de koelkast nog een aantal dagen bewaard worden, maar bij voorkeur niet in een gesloten plastic verpakking.

Daardoor kan de kool gaan zweten, en dat kan weer de oorzaak zijn voor rotten.

Deel ons op social media