Site Overlay
Zonnebloempitten drogen

Zonnebloempitten drogen

Zonnebloempitten drogen doe je niet in de oven of in een voedseldroger, maar laat je bijvoorbeeld aan de steel drogen.

Dat wil zeggen dat eigenlijk de hele bloem moet drogen. deze kun je aan de stengel laten of er af snijden en dan in huis drogen.

Overigens kun je een zonnebloem die gedroogd is ook als millieuvriendelijk middel gebruiken als je overlast hebt van muizen.

Daartoe leg je de gedroogde zonnebloem daar neer waard e muizen komen, en je zult zien dat de meese muizen ervan eten en dood gaan.

Zonnebloempitten drogen aan de stengel

Als de bloem uitgebloeid is en de bloembladeren bruin beginnen te kleuren, doe je verder helemaal niets als het mooi en droog weer is.

Omdat de pitten pas los laten als de bloem helöemaal opgedroogd is, is in dat geval de beste methode gewoon aan de stengel laten zitten.

Na een paar dagen zul je zien dat de bloem goed droog begint te worden, en zie je de pitten zitten.

Als de laatste bloembladen van de bloem gevallen zijn kun je voord e zekerheid proberen om een pitje eruit te trekken.

Als dat lukt snij je de bloem van de steel, en kun je met de handen of met een lepel de pitten eruit wippen.

Zonnebloempitten voldoende gedroogd?

Als het goed is zijn de zaadjes hard, en niet meer zacht.

Zijn de pitjes soms nog zacht, leg ze dan op een krant en laat de zaden nog enekele dragen in een warme kamer liggen, of buiten als het mooi weer blijgt.

Gedroogde Zonnebloempitten bewaren

Zonnebloempitten kun je het beste droog en donker bewaren, dus in een afgesloten bakje of in een afgesloten voorraadbus. Wel in een kast bewaren zodat er geen licht bij kan komen.

Door licht of vocht kunnen de pitten verkleuren en gaan schimmelen.

Je kunt de pitten dan niet meer gebruiken om te eten, en je kunt de zaadje niet meer zaaien om er volgend jaar weer zonnebloemen van te kweken.

Zonnebloempitten kun je, mits donker en droog bewaard, ongeveer een jaar bewaren.

Zonnebloemen als het nat is drogen

In Nederland is het eind augustus en in september neit altijd mooi weer en dus vaak niet droog genoeg om zonnebloem goed te laten drogen.

Je kunt in dat geval twee dingen doen.

  1. In huis drogen
    Als de bloembladeren verwelkt zijn snij je de kop van de bloemen van de stengel. Deze leg je in huis met de bloem naar boven op een krant.

Na een aantal dagen probeer je de pitje los te trekken. Lukt dit neit nog een tijdje laten drogen.

  1. Een zak over de bloem doen.
    Als de bloemblaadjes nog niet volledig van de bloem gevallen zijn of verwelkt zijn, kun je bij nat weer een zak om de bloem doen, die je vervolgens ook dicht knoopt.

Zo kan de bloem op natuurlijk wijze drogen, zonder dat het natte weer ervoor zorgt dat de bloem begint te schimmelen.

Na verloop van tijd controleer je op je de zaadjes eruit kunt trekken. Lukt dit niet knoop je de zak weer dicht, lukt dit wel haal je de bloem met pitten van de stengel, en haal je de pitjes uit de bloem.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.