Site Overlay
Eekhoorntjesbrood drogen

Eekhoorntjesbrood drogen

Eekhoorntjesbrood drogen, en dat is eigenlijk van toepassing op de meeste soorten paddenstoelen die je wilt drogen, doe je in een voedseldroger op 50 graden.

Vooraf is het wel belangrijk dat het eekhoorntjesbrood niet te rijp is, anders kunnen ze door het drogen vrij donker van kleur worden, en is de smaak minder.

Wat betreft eventueel snijden, kun je zelf bepalen of je het eekhoorntjesbrood in zijn geheel wilt drogen, of in stukken gesneden.

De smaak van gedroogd eekhoorntjesbrood is overigens sterker dan de smaak van vers eekhoorntjesbrood. Dat komt doordat het vocht eruit is gehaald door het drogen, en dus de smaak intensiever is.

Eekhoorntjesbrood in de voedseldroger

Voor het drogen van de appels in een voedseldroger, heb je naast appels ook citroensap nodig. Dat is niet strikt noodzakelijk, maar met citroensap kun je voorkomen dat de appelschijfjes of appelpartjes, bruin verkleuren.

Dit komt doordat de appels reageren op zuurstof, en bruin kleuren.- Door de appels te besprenkelen met citroensap voorkom je dit. Dat ziet er wat mooier en lekkerder uit.

De soort appel ligt natuurlijk aan je eigen smaak. Je hebt immers zoet en zure appels, en de één zal een Red delicious lekker vinden dan een Pink lady of een Granny Smith.

In principe kun je alle soorten appels drogen, en zelfs appels die niet meer zo mooi zijn kun je gebruiken.

Snij gewoon de vieze of minder mooie plekjes van de appels, of schil deze helemaal.

Ingrediënten

500 Gram Eekhoorntjesbrood

Bereiding

  1. Het eekhoorntjesbrood met een zacht borsteltje of met vochtig keukenpapier schoon borstelen.
  2. Je kunt het vervolgens in plakjes of stukjes snijden, of de paddenstoelen in zijn geheel drogen.
  3. Zet de voedseldroger op 50 graden, en doe de paddenstoelen op het rooster in de voedseldroger.
  4. Als je hele paddenstoelen wilt drogen, duurt de droogtijd 7 tot 14 uur, bij plakjes of stukjes 4 tot 8 uur. Afhankelijk van het merk en de grootte van de paddenstoelen.
  5. Na de droogtijd haal je het eekhoorntjesboord uit de voedseldroger, en laat ze afkoelen.

Eekhoorntjesbrood voldoende gedroogd?

Hoe weet je nu of de hele paddenstoelen, de stukjes, of de plakjes voldoende gedroogd zijn?

  1. Ook hier kun je weer de vuistmethode hanteren.
  2. Doe een paar stukjes in je hand en maak er een vuist van.
  3. Weer openen, als de paddenstoelen makkelijk weer van elkaar los laten zijn ze klaar, anders nog even verder laten drogen.

Gedroogd eekhoorntjesbrood bewaren

Gedroogd eekhoorntjesbrood kun het beste in een glazen voorraadbus bewaren, of vacuüm verpakken in plastic zakjes.

Bewaar het vooral droog en donker, zo blijft de smaak het beste bewaard.

Als er vocht bij komt, dan zullen de gedroogde paddenstoelen zich vrij snel volzuigen, en kan het binnen enkele dagen bederven.

Gedroogd eekhoorntjesbrood kun je ongeveer 2 tot 3 maanden bewaren.

Eekhoorntjesbrood in de oven drogen

Eekhoorntjesbrood kun je ook drogen in de oven, voor het geval dat je geen voedseldroger hebt.

Ingrediënten
500 Gram Eekhoorntjesbrood

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 50 graden, en leg bakpapier op de bakplaat.
  2. Boen het eekhoorntjesboord met behulp van een zacht borsteltje of vochtig keukenpapier schoon.
  3. Snij de paddenstoelen in plakjes, en leg ze op het bakpapier.
  4. De bakplaat in de oven plaatsen en de deur op een kier laten staan.
  5. De droogtijd bedraagt 7 tot 14 uur bij hele paddenstoelen, bij plakjes of stukjes 4 tot 8 uur.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.